Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μεστά

Το μεσαιωνικό
καστροχώρι
που μυρίζει Μαστίχα
Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι» της Χίου, ένα μεσαιωνικό χωριό, ίσως από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού! Η περίτεχνη αρχιτεκτονική των Μεστών πηγάζει από τη βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.

Η βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια, καταλήγει στην Πλατεία των Μεστών, σημείο συνάντησης για χρόνια των Μεστούσων, με τον ιερό Ναό των Ταξιαρχών να δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της πλατείας.
Ερχόμενοι στο χωριό μας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μεστούσικο κρασί και κυρίως τη σούμα. Η σούμα είναι ένα ακόμη ποτό που φτιάχνεται στην περιοχή. Παράγεται από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών και είναι ποτό για γερούς πότες, αλλά αγνό και με ιδιαίτερη γεύση.
Αν μας επισκεφθείτε την Καθαρή Δευτέρα θα γνωρίσετε το έθιμο του «Αγά», ένα ιδιότυπο δικαστήριο από το οποίο δεν γλυτώνει κανείς χωρίς να πληρώσει πρόστιμο, ενώ συνήθως διανθίζεται από ποικίλα δρώμενα και παραδοσιακές μουσικές, φυσικά στο κέντρο της πλατείας των Μεστών.
Τα Μεστά έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη εμπειρίες όλο το χρόνο! Επιλέξτε την εποχή που θα τα επισκεφτείτε για να ανακαλύψετε δραστηριότητες που δεν πρέπει να χάσετε.

Scroll